Wat is een traagschuimkussen precies?

12 May 2022

Een traagschuim kussen wordt steeds vaker online besteld. In dit artikel bespreken we alle voor- en nadelen van een traagschuim kussen. Online wordt zo’n kussen ook vaak een visco-elastisch, memory foam of schuim kussen genoemd. Het principe van zo’n kussen is dat het zich altijd vormt onder de druk en warmte van de contouren van je hoofd- en nek, zodat je een optimale slaapcomfort ervaart.

Wat is een traagschuim kussen precies?

Over het algemeen wordt traagschuim gemaakt van visco-elastisch polyurethaan wat bestaat uit holle cellen. Het kussen vormt zich tijdens de nachtrust daardoor precies naar jouw lichaamshouding. Ook als je met je hand op het kussen drukt en weer loslaat, keert het na een tijdje weer langzaam terug naar de vorm zoals het traagschuim kussen oorspronkelijk had. Dit komt namelijk doordat traagschuim kussens reageren op warmte, kou en druk. In de zomer is zo’n kussen daardoor wat harder en in de winter wat stroef.

Daarmee reageert een traagschuim kussen op verschillende externe factoren zoals warmte en druk van het menselijk lichaam en is daarmee geschikt voor elk type slaper: van zij-, rug-, tot aan buikslaper.

Zoals we hierboven al hadden vermeld, wordt het traagschuim kussen op verschillende manieren genoemd. Toch kom je soms ook nog wel eens het woord ‘ergonomisch traagschuim kussen’ tegen. Ergonomie gaat over de relatie van een mens en zijn omgeving. In de context van het slapen betekent dat dit gerelateerd is aan alles wat tussen degene die slaapt en zijn slaapomgeving gebeurd.

Het ergonomische traagschuim kussen kreeg heel veel populariteit naarmate het steeds vaker in ziekenhuizen werd toegepast en het ook door medici werd geadviseerd. Doordat er in traagschuim kussens geen drukpunten ontstaan, worden doorligplekken voorkomen tijdens lange bezoeken in het ziekenhuis. Ook worden nek- en rugklachten voorkomen en zo kan een ziektebed nog sneller succesvol worden verkort.

De voordelen van een traagschuim kussen

Voordat je online een traagschuim kussen aanschaft, is het belangrijk om goed te weten wat de voordelen van zo’n kussen zijn. De drie belangrijkste voordelen zijn:

  1. Degelijke ondersteuning: een traagschuim kussen zorgt voor een goede ondersteuning, zodra de binnenste memory foam zich aanpast aan de vorm van je nek en hoofd. Daardoor krijgt je wervelkolom de kans om op een rechte manier te liggen.
  2. Drukverlagend: een traagschuim kussen, in het Engels ook wel memory foam, werkt vaak drukverlagend voor je hoofd, huid en spieren. Daarom wordt het ook vaak in ziekenhuizen gebruikt en door medici aangeraden.
  3. Ideaal voor elke slaper: online is er zoveel aanbod van kussens te vinden. Het kan daarom lastig zijn om een geschikt kussen uit te zoeken. Of je nu een rug- of zijslaper bent, of bijvoorbeeld van een dik of dun kussen houdt, een traagschuim kussen is geschikt voor iedereen, omdat het zich aanpast aan elke lichaamshouding.

Welk formaat traagschuim kussen heb ik nodig?

Over het algemeen wordt in de slaapbranche een formaat van 60 x 70 centimeter aangehouden. Zodra je een dekbedovertrek koopt, krijg je vaak ook een kussensloop in dat formaat erbij.

Wij adviseren je om eens het traagschuim kussen van Viomani te proberen. Zij hebben een speciaal kussen ontwikkeld in dit formaat, die zich precies via het memory foam aanpast aan je nek, rug en schouders, waardoor je wervelkolom op een rechte manier ligt en je heerlijk uitgerust wakker wordt.

Je kan het artikel hier vinden.